Rekreativna Grupa Tekvondo

Postanite član rekreativnog taekwondoa!

Program je namenjen i prilagođen starijem uzrastu, namenjen za sve one koji na sport gledaju kao način jačanja duha i tela, deo zdravog življenja i prostor za izbacivanje stresa,a prikupljanje nove pozitivne energije.

Uz stručno vođene treninge licenciranih trenera i bivših reprezentativaca u Taekwondu, upoznajte novi svet tehnike ove borilačke veštine, pravila, koordinacije…, program obuhvata sve oblike vežbanja rekreativnog taekwondoa, istezanje, kondicioniranje, razvoj snage i fleksibilnosti, atraktivne ručne i nožne tehnike, a sve to uz prijatnu i zabavnu atmosferu.

Treninzi se odrzavaju dva puta nedeljno utorkom i četvrtkom u terminu od 21-22h.

Očekujemo Vas

Tekvondo Klub Stil

Obaveštenje o cenama članarine

Poštovani članovi kluba Stil i roditelji

Od pocetka osnivanja i rada Kluba Stil (tome sada ima nepune dve godine) postigli smo znacajne rezultate.                                                                                                                                                                  

Zahvaljujuci  vama i trudu nase dece upeli smo da napredujemo i sirimo nas Klub.                         

Primanjem novih clanova prosirujemo obim stvaranjem novih grupa a trudom i zalaganjem svih nas dolazimo i do dece koja ucesvujuci na turnirima i osvajanjem medalja promovisu nas trud i zalaganje.   

Jako smo ponosni  na sve vas( kako na one nase najmladje i najsladje, tako i na one nase starije clanove)  sto nas sve vreme podrzavate i pratite u svim nasim aktivnostima.                                                                                        

U cilju daljeg napredovanja Kluba kao i same reorganizacije ,molimo vas da nas i dalje pratite i podrzavate u daljem radu.                                                                                                                                                         

Ovim putem bismo svakako zeleli  da vas blagovremeno obavestimo o izmenama u radu kluba

I  novoj ceni  clanarine koja stupa na snagu od 01.10.2023 godine,imajuci u vidu da pocinje skolska godina koja sa sobom nosi odredjene izdatke.

Tako bi nova cena clanarine iznosila: 

-Clanarina za treninge: dva puta nedeljno cena  3.000 dinara.  

-Clanarina  za treninge: tri puta nedeljno cena  3.600 dinara. 

Svakako ,u skladu sa Statutom i opštim Aktima Kluba imate pravo na umanjenje clanarine (kao I do sada) i to  :     

–Za drugo dete 30% a za trece dete 50% od ukupnog iznosa clanarine. 

Po Statutu i opstim Aktima Kluba imate pravo kao clanovi na stanje mirovanja.                                            

Stim u vezi,  svim onim clanovima koji  blagovremeno najave svoje stanje mirovanja u trajanju od najvise dva meseca(u kontinuitetu) nece se obracunavati ceo iznos clanarine, vec za sobom povlaci obavezu placanja cuvanje mesta u Klubu od  1.000 dinara po mesecu i to stupa na snagu od 01.10.2023 godine. 

Ukoliko je clan prisustvovao na 3 ili vise treninga u toku meseca placa pun iznos clanarine. 

Ukoliko clan odsustvuje 2 nedelje u kontinuitetu (bolesti,licnih potreba…) podleze placanju u umanjenom iznosu od 30% od ukupne cene clanarine. 

Ukoliko clan odsustvuje mesec dana u kontinuitetu (bolesti,licnih potreba..) smatrace se stanjem mirovanja i povlacice za sobom obavezu placanja cuvanje mesta od 1.000 din. 

Za one clanove ciji se godisnji odmori ne poklapaju sa kolektivnim godisnjim  odmorom Kluba(u trajanju od 15 dana) imaju mogucnosti da to iskoriste (uz blagovremenu najavu) sa odredjenim popustom u skladu sa Statutom i opstim Aktima Kluba od 30% od ukupnog iznosa članarine. 

Svako duze odsustvovanje od 15 DANA  (a koje nije najavljeno) ce se smatrati stanjem mirovanja i povlacice za sobom predvidjeni mesecni  iznos za cuvanje mesta u Klubu. 

Osim u slucaju kada clan zbog povrede,bolesti ili neke druge vanredne situacije,duzi vremenski period od dva meseca nije bio u mogucnosti da trenira i ucestvuje u aktivnostima kluba i ostvaruje svoja prava,Klub mu moze produziti status clana za navedeni period. 

NAPOMENA: U vezi sa poslednjim,ljubazno bismo molili sve clanove da jave svoje odsustvo kao i razloge istog,kako bismo i mi kao Klub  bili obavesteni i samim tim znali kakav status da navedemo za clana. 

Tako i clanovi imaju pravo vracanja u Klub, ali nakon izmirenih dugovanja- obaveza (ako iste imaju) prema Klubu. 

Ovo obavestenje je kratak uvod u pravilnik o pravima I obavezama clanova tekvondo kluba Stil. 

Pravilnik u punom sastavu vas ocekuje u prostorijama kluba I ljubazno bi smo vas zamolili da  procitate kako biste bili informisani o svim pitanjima vezanim za izmene I dopune rada kluba. 

Hvala vam na razumevanju  zbog svega gore navedenog .I dalje smo tu za vas i sve vase sugestije. 

Sa postovanjem vas STIL Klub. 

Zastupnik kluba:

Ninoslav Babić

O Nama

Tekvondo klub „Stil“ iz Borče je jedan od poznatijih klubova tekvondoa u Beogradu i Srbiji.

Ovaj klub ima dugu tradiciju i uspešnu istoriju u obuci mladih tekvondista svih uzrasta.

Klub je poznat po svojoj posvećenosti kvalitetnom treniranju i razvoju svakog pojedinca, kako rekreativaca tako i takmičara. Nudi različite programe treninga prilagođene svakom nivou veštine, počevši od osnovnih tehnika pa sve do naprednijih takmičarskih strategija.

Tekvondo klub „Stil“ iz Borče takođe je poznat po svojim uspesima na lokalnim, nacionalnim i međunarodnim takmičenjima. Članovi ovog kluba redovno učestvuju na različitim turnirima i prvenstvima, gde postižu značajne rezultate i doprinose ugledu kluba i srpskog tekvondoa uopšte.

Pored takmičarskog aspekta, klub „Stil“ takođe ističe značaj vaspitnog i edukativnog dela treninga. Kroz sistematičan pristup i podršku stručnih trenera, deca i mladi stiču ne samo tehničke veštine tekvondoa već i vrednosti poput discipline, poštovanja i samopouzdanja.

Ukratko, Tekvondo klub „Stil“ iz Borče predstavlja važan deo lokalne zajednice kao centar za razvoj borilačkih veština i ličnog rasta mladih generacija.

trening tekvondo palilula za decu

Svi koje žele da treniraju su dobrodošli. Imamo  i rekreativnu sekciju za starije koja se održava u večernjim časovima. Očekujemo Vas!

Nalazimo se na adresi Put za Ovču iznad Maxi supermarketa.

Kontakt telefon:

061/143-77-21 od 09-21h

Put za Ovču 16 Tekvondo Klub Stil

Iznad Maxi supermarketa uz stepenice.

Zašto je Tekvondo odličan izbor za najmladje?

Tekvondo može imati mnoge koristi za decu, kako fizički, mentalno, tako i emocionalno. Evo nekoliko ključnih prednosti:

  1. Fizička kondicija: Tekvondo je vrlo dinamičan sport koji uključuje mnogo kretanja, skakanja, udaranja i blokiranja. Redovno vežbanje tekvondoa pomaže deci da razviju snagu, izdržljivost, fleksibilnost i koordinaciju pokreta.
  2. Samopouzdanje: Kroz postizanje novih veština i napredovanje u različitim pojasevima (stepenima), deca razvijaju samopouzdanje. Tekvondo podstiče ideju da se uz trud i disciplinu mogu postići ciljevi.
  3. Disciplina: Osnovna pravila i struktura treninga u tekvondou podstiču disciplinu kod dece. Redovni treninzi uče ih poštovanju pravila, poštovanju trenera i drugih članova tima, kao i upravljanju svojim vremenom i obavezama.
  4. Socijalne veštine: Trening u grupi ili timu omogućava deci da razvijaju socijalne veštine, kao što su saradnja, timski rad, poštovanje različitosti i prihvatanje drugih.
  5. Samoodbrana: Tekvondo uči decu osnovnim tehnikama samoodbrane, što može povećati njihovu sigurnost i samopouzdanje u nepredviđenim situacijama.
  6. Kultivisanje mentalne snage: Kroz vežbanje i učenje tehnika, deca razvijaju koncentraciju, fokus i mentalnu snagu. Tekvondo podstiče kontrolu emocija i strategijsko razmišljanje.
  7. Zdrav način života: Tekvondo podstiče zdrav životni stil jer uključuje fizičku aktivnost, disciplinu u ishrani i motivaciju za održavanje zdravog tela i uma.
Sve ove prednosti čine tekvondo izuzetno korisnim izborom za decu, jer im pomaže u razvoju različitih aspekata njihovog života dok istovremeno pruža zabavu i uživanje u aktivnom stilu života.

Nešto o Tekvondo disciplini

Tehnike

Tekvondo se deli na pet sastavnih delova:

  • Osnove (Kibon)
  • Forme (Poomsae)
  • Samoodbrana (Hosinsul)
  • Lomljenje (Kyokpa)
  • Borba (Kyorugi)

Većina klubova se danas specijalizuje za takmičarski deo tekvondoa (borbeni trening i vježbanje forma), no svi su delovi tekvondoa važni za postizanje majstorskih zvanja.

Osnove

Na samom početku, trening tekvondoa je naličio karateu i sastojao se od vežbanja tradicionalnih stavova, blokova i udaraca. Danas se tradicionalnim tehnikama ne posvećuje mnogo vremena i u većini škola su ih zamenile vežbe na vreći i s fokuserima.

Osnove tekvondoa dele se na

  • stavove (npr. jahaći stav – juchun seogi, prednji stav – ap kubi ili zadnji stav – dwit kubi),
  • blokade (npr. gornja blokada – olgul makki ili donja blokada – arae makki),
  • udarce rukom (npr. udarac šakom – jumok jirugi ili udarac spoljnom ivicom dlana – sonnal chigi), te
  • udarce nogom (npr. kružni udarac – dollyo chagi ili bočni udarac – yop chagi).

Cilj učenja osnova je razvijanje pravilne tehnike, korišćenje celog tela, i očuvanje tradicije tekvondoa.

Forme

Forma je borba protiv zamišljenog protivnika, koja se sastoji od 16-30 pokreta. Pokreti se sastoje od određenih udaraca i blokada rukom i nogom. Učenje formi je pravi temelj svake borilačke veštine pa tako i tekvondoa. Forme pomažu u usavršavanju kretanja i tehnike. Forme se još nazivaju poomsae ili hjong.

Forme su koreografisane borbe protiv zamišljenog napadača koje vežbač izvodi sam s ciljem razvijanja ravnoteže i usavršavanja osnovnih tehnika. Većina tekvondo sportista danas vežba forme Kukkiwon ili forme ITF (ili kombinaciju).

Kukki-tekvondo sadrži osam učeničkih formi za niže pojaseve (taeguek poomsae) i devet majstorskih formi za crne pojaseve (yudanja poomsae). Neki klubovi još podučavaju forme palgwae, koje su razvijene u isto vreme kad i majstorske forme, ali velika većina klubova koristi novije i modernije forme taeguek.

ITF sadrži 24 forme, po jednu za svaki sat u danu, a razradio ih je general Čoi, Hong Hi, osnivač veštine ITF Tekvon-do. Ove su forme starije od forma kukikvon i još uvek su vrlo popularne i izvan ITF-a.

Iako velika većina koristi forme kukkiwon ili ITF, neke manje federacije koriste vlastite, interne forme, ili još uvek koriste forme karatea koje su se koristile u samim začecima tekvondoa.

Izvođenje forma je danas međunarodni sport, i većina zemalja ima tehničke reprezentacije koje se takmiče u izvođenju forma.

Poreklo

Tekvondo forme su tako dizajnirane da se kolektivno nose sa pretnjama spolja u društvu, i razvile su se u organizovanoj grupi, što dovodi do slabljenja usamljenih, pojedinačnih mera odbrane. Za potrebe zajednice, praksa i prenos tehnika bi trebalo da bude lak i manje komplikovan. U tom smislu tekvondo forme će se postepeno sistematizovati kroz praksu uz pomoć filozofskih i medicinskih nauka zajedno. Veruje se da su u davna vremena tekvondo forme praktikovane među vladajućom klasom i prvi zapis o formama se pojavljuje u dokumentima ili spomenicima oko prvog veka nove ere.

Definicija

Svaki poom u poomsae je nasleđen iz duge istorije od oko 5000 godina, kao konačan proizvod naučne tehnike formulisan na osnovu tradicionalnog narodnog duha i praktičnih eksperimenata. Sa tehničke tačke gledišta, sama poomsae je tekvondo, a osnovni pokreti nisu ništa više do aktivnosti da se stigne do poomsae. Kijorugi je praktična primena poomsae, i tekvondo duh se ne ispoljava na apstraktan način, nego kroz akcije poomsae. Poomsae je stil ponašanja koji se izražava kroz direktno ili indirektno mentalno i fizičko poboljšanje, isto kao i principe odbrane i napada, kao rezultata razvoja tekvondo duha i tehnike.

Značaj

Poomsae je niz pokreta, napadačkih i odbrambenih tehnika koje se mogu vežbati i obučavati, čak i bez prisustva instruktora, u skladu sa ustaljenim šablonima. Stoga, poomsae je zaslužan, po svojoj praksi, da bi početnik povećao Kijorugi tehnike, i primenjene tehnike uključujući i posebne tehnike koje se teško mogu uvežbati treniranjem svakog pojedinačnog pokreta odvojeno.

Pravila za izvođenje

  1. Pre izvođenja forme obavezan je naklon i izgovaranje tačnog naziva forme na korejskom
  2. Forma počinje i završava se u istoj tački
  3. Pravilni (ispravni) stav mora biti zadržan sve vreme izvođenja forme
  4. Mišići moraju biti stegnuti ili opušteni u kritičnim tačkama vežbe
  5. Kijap (uzvik) mora se raditi na naznačenim mestima u formi
  6. Forma se izvodi ritmično i bez krutosti
  7. Treba znati svrhu svakog pokreta
  8. Svaki pokret treba izvoditi realistično

Samoodbrana

Dok se sportska borba temelji na takmičenju s pravilima, tehnike samoodbrane se koriste u situacijama kada ne postoji dovoljna distanca ili su standardne tehnike tekvondoa (udarci rukama i nogama) nepraktične: napad oružjem, napadi s leđa te situacije kad napadač ima kontrolu kroz gušenje ili držanje žrtve.

Samoodbrana se sastoji od udaraca rukama, nogama, laktovima, kolenima, zahvata i poluga na rukama i nogama, gušenja, bacanja, itd. Za razliku od ostalih delova tekvondoa, samoodbrana nije standardizovana i zavisi od instruktora.

Lomljenje

Lomljenje dasaka

Demonstracije lomljenja su provera snage i preciznosti. Tačno plasiranim udarcima, vežbač nastoji da slomi predmete poput dasaka, crepova, cigla ili bejzbol palica. Demonstracije lomljenja se uglavnom izvode kao deo prezentacija tekvondoa i prilikom polaganja za više pojaseve.

Borba

Zadnji i po mnogima najvažniji deo taekvondoa je borba. Ovu kategoriju grubo možemo podeliti na dogovorenu borbu (borba na jedan, dva ili tri koraka, kao i borbene vežbe sa ili bez štitnika i slobodnu borbu (sa ili bez štitnika). U borbama tekvondoa koriste se ručne i nožne udaračke tehnike, ali ne i hosinsul bacanja, čišćenja ili gušenja.

Najpopularniji aspekt tekvondoa je sigurno slobodna borba. U slučaju olimpijske borbe po WTF pravilima, radi se o borbi po pravilima ful-kontakta, sa štitnicima i o međunarodnom sportu koji je predstavljen na olimpijskim igrama. Međunarodna federacija tekvondoa (ITF) ima svoja pravila, s kontrolisanim kontaktom, bez štitnika, ali i s većim brojem dozvoljenih tehnika.

 

Oprema

WTF propisuje sledeću zaštitnu opremu prilikom sportske borbe:

Štitnici za telo, podlaktice i potkolenice
  • Štitnik za telo (hogu)
  • Štitnik za glavu
  • Štitnike za podlaktice i potkolenice
  • Štitnik za prepone
  • Štitnik za zube

S ciljem povećanja sigurnosti takmičara uvedeni su kao obavezna oprema štitnici za ris i rukavice za šake.

Neki pojmovi u tekvondou

Dojang je korejski naziv za tekvondo dvoranu. Ona je ogledalo učenika koji u njemu vežbaju. Mora biti uredan i čist.

Brojanje na korejskom: 1-hana 2-dul 3-set 4-net 5-dasat 6-jasat 7-ilgu 8-jadul 9-ahol 10-jol

Značenje nekih reči: trener-ho sin sul nosilac crnog pojasa-jo dan đa crni pojas-huk de uzvik-kijap nastavak borbe nakon prekida-kesok lomljenje-kjupka stav mirno-čeriot početak borbe-siđak

 

IZVOR: Wikiedija https://sr.wikipedia.org/wiki/Tekvondo

Raspored treninga

Program treninga organizuje se u više grupa, u zavisnosti od uzrasta, psiho-fizičkih sposobnosti i interesovanja:

  • Početna (najmlađa) grupa 4-6 god
  • Srednja grupa 7-9 god
  • Starije grupe 9-12, 12-15 godina
  • Takmičari
  • Rekreativna grupa 17+


Formirane grupe:

  • Nindže 1 – ponedeljak, sreda – 18h
  • Nindže 2 – utorak, četvrtak 18h
  • Pioniri 1 – ponedeljak, sreda – 19h, subota 10h
  • Pioniri 2 – utorak, četvrtak – 19h, subota 11h
  • Takmičari – ponedeljak, sreda, petak – 20h
  • Stariji pioniri, kadeti – utorak, četvrtak – 20h, subota 12h
  • Kadeti, juniori – ponedeljak, sreda, petak – 21h

Šta treba poneti na prvi trening?

  • Kimono (dobok) i pojas (ako ste već trenirali tekvondo) ili udobnu odeću za vežbanje (trenerku ili donji deo trenerke i majicu)
  • Peškir
  • Flašicu sa vodom
  • Možete biti bosi ili u odgovarajućoj obući za tekvondo (posavetujte se sa trenerom)

Kako postati član Tekvondo Kluba Stil?

  • Dođite lično, 10–15 minuta pre početka treninga (pogledajte lokacije i termine treninga)
  • Možete se informisati o svemu telefonom na broj 061 1437721
  • Popunite prijavni formular na pultu
  • Imate 2 probna treninga besplatno nakon toga možete uplatiti članarinu


————————————————————————————————————

Klub se bavi promocijom tekvondo sporta i veštine.

Usavršavanjem svojih članova u svim elementima tekvondoa borbe,forme,samoodbrane,demonstracije.

Treninge vode licencirani i treneri sa dugogodišnjim iskustvom.


Osim pozitivnih fizičkih efekata, tekvondo pozitivno utiče i na pravilno formiranje i sazrevanje detetove ličnosti. Vremenom, deca razvijaju: samopouzdanje, samostalnost, upornost, disciplinu, samokontrolu, a najveći benefit je svakako sticanje pravilnih i zdravih životnih navika.

Kontakt telefon:

061/143-77-21 od 09-21h